Crește numărul falimentelor corporative la nivel global

Getting your Trinity Audio player ready...

Conform Financial Times, economiile avansate se confruntă cu o creștere semnificativă a falimentelor corporative, ca urmare a creșterii costurilor de împrumut și a retragerii suportului guvernamental în perioada pandemiei. În SUA, falimentele corporative au crescut cu 30% în ultimele 12 luni până în septembrie, comparativ cu perioada similară a anului precedent, potrivit datelor din instanțele de judecată.

Germania, cea mai mare economie a UE, a înregistrat o creștere de 25% a falimentelor de la ianuarie la septembrie față de anul trecut. De la iunie, au fost observate rate de creștere „cu două cifre” în fiecare lună, comparativ cu anul precedent, a declarat biroul de statistică german Destatis marți.

În întreaga Uniune Europeană, insolvențele corporative au crescut cu 13% în primele nouă luni până în septembrie, atingând cel mai înalt nivel din ultimii opt ani, conform Eurostat.

Neil Shearing, economist-șef la Capital Economics, atribuie această tendință creșterii dobânzilor și prăbușirii „companiilor zombie” care au supraviețuit pe baza sprijinului guvernamental în timpul pandemiei. El a citat „costul serviciului datoriei” și „retragerea sprijinului pandemic”, precum și „facturile energetice ridicate, în special în sectoarele intensive energetic”.

Susannah Streeter, analist senior de investiții la managerul de active Hargreaves Lansdown, a exprimat îngrijorarea că înăsprirea rapidă a politicii monetare ar putea împinge și mai multe start-up-uri și IMM-uri promițătoare la marginea prăpastiei, având consecințe pe termen lung pentru creșterea economică.

Agenția de rating Moody’s se așteaptă ca rata globală de default pentru gradul speculativ să continue să crească în 2024, după ce a ajuns la 4,5% în cele 12 luni până în octombrie, peste media istorică de 4,1%.

În ciuda acestei creșteri, analiștii subliniază că numărul de falimente rămâne modest la nivel istoric în economiile majore, inclusiv în SUA, Germania și Franța. Totuși, această tendință reprezintă o provocare semnificativă pentru economia globală și creșterea locurilor de muncă în următorii ani.